Sürdürülebilir Kampüs

Sürdürülebilir Kampüs

 

Küresel ölçekte yaşanan hızlı kentleşme ve nüfus artışı son yıllarda ciddi çevresel sonuçlara neden olmaktadır. Sürdürülebilirlik gereksinimi her zaman olduğundan çok daha önemli bir hale gelmiştir. Sürdürülebilirlik kavramı, ilk olarak 1987 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu (WCED) tarafından hazırlanan Brundtland Raporu’nda kullanılmış ve gelecek nesillerin çevresel haklarına dikkat çekilmiştir.

 

Abdullah Gül Üniversitesi, toplumsal katkıya önem veren ayrıca çevresel farkındalık ve sürdürülebilirlik konularında da topluma öncülük etme hedefini benimseyen bir üniversite anlayışına sahiptir. Üniversitemiz, sürdürülebilir bir kampüs yaşamı oluşturmak için sürdürülebilirlikle ilgili kriterlere önem vermektedir. Dünyada Kabul görmüş yeşil bina sertifikasyon sistemleri incelenmiş ve Rektörlük, İdari ve Derslikler Binası yapımında LEED Sertifikasyon sürecine göre uygulamalar yapılmıştır. Uygulama sonucunda da binamız LEED Silver Sertifikası’na sahip olmuştur.

 

Kampüsümüzde sürdürülebilirlik uygulamaları; kampüs yerleşimi ve altyapı, enerji, atık yönetimi, su kaynaklarının verimli kullanılması ve ulaşım gibi konularda önemle devam ettirilmektedir.

 

Üniversitemize ait Enerji Verimliliği Strateji Raporu aşağıda sunulmaktadır.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ STRATEJİ RAPORU

Üniversitemize ait Yıllık Enerji Tüketim Verileri aşağıda sunulmaktadır.

YILLIK SU ve ENERJİ TÜKETİM VERİLERİ

Binaların enerji tüketimlerinin ayrı ayrı hesaplanması, yapılardaki enerji verimliliğinin tespitini kolaylaştırmaktadır. Bu sayede enerji tüketimlerini azaltmaya yönelik tedbirler alınmaktadır. Üniversite binalarına ait ilgili veriler aşağıdaki tabloda sunulmuştur.

BİNALARA GÖRE YILLIK ENERJİ TÜKETİMİ

KAMU BİNALARINDA TASARRUF HEDEFİ VE UYGULAMA REHBERİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ KONTROL LİSTESİ