AGÜ Enerji Verimliliği Politikası, enerji israfını önlemek ve çevreyi korumak için enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını amaçlamaktadır.
Enerji Yönetimi uygulamalarının düzenlenmesi, enerjinin etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin kurum bütçesi üzerindeki yükünün azaltılması, çevrenin korunması için enerji kullanımında verimliliğin artırılması amacıyla Abdullah Gül Üniversitesi Enerji Yönetim Biriminin kurulmasını ve Enerji Yöneticilerinin görevlendirilmesi ile ilgili usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmış olan Yönerge aşağıda verilmektedir.
ADBULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI ENERJİ YÖNETİM BİRİMİ YÖNERGESİ
Kampüste enerji tasarrufu yapılması için gerekli bildirimler aşağıda verilmektedir.
KAMPÜSTE ENERJİ TASARRUF TEDBİRLERİ
1- Elektrik Enerjisi Yönetimi
- Aydınlatma
Aydınlatma, binalarda birincil enerji tüketen sistemlerden biridir. Kampüs binalarımızın mimarisi gün ışığından maksimum düzeyde yararlanacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca aydınlatma otomasyonuna bağlı sensörlerin varlığı sayesinde kullanılmayan ortak alanların aydınlatması kapatılır. Aydınlatma şiddetleri ise mekanlardaki aydınlatma sensörlerinden alınan verilere göre otomatik olarak ayarlanarak her koşulda optimum çalışma koşullarını sağlayacak seviyede tutulur. Otomasyon sistemine ek olarak manuel müdahaleler ile aydınlatma kontrolü sağlanabilmektedir. Etkin aydınlatma ve enerji tasarrufu için binalarımızda LED aydınlatma kullanılmaktadır.
Kampüs binalarında her mekan için aydınlık düzeyi ölçümleri yapılmış, mekan özelliklerine göre TS EN 12464 Standartlarında belirlenen aydınlatma şiddeti değerlerinde LED armatürler ilave edilmiş veya azaltılmıştır.
- Otomasyon
Binalarımızda tüm aydınlatma ve ısıtma/soğutma sistemleri için otomasyon altyapısı mevcuttur. Bu otomasyon sayesinde mekan aydınlatma ve ısıtma/soğutma cihazları belirli zamanlarda çalışır.
Ofis ve sınıflarda varlık dedektörleri kullanılmaktadır, bu sayede mekan kullanılmadığında aydınlatma ve ısıtma/soğutma sistemleri otomatik olarak kapatılarak enerji tasarrufu sağlanmaktadır. Koridor, WC gibi belirli alanlarda hareket dedektörleri bulunmakta ve bu sayede enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
- Cihazların Bakımı
Binalarımızdaki mekanik cihazlar ve havalandırma sistemleri periyodik olarak kontrol ve bakımları yapılmakta, bu sayede cihazların optimum seviyede çalışması sağlanarak olası arızaların önüne geçilmekte ve enerji kayıpları azaltılmaktadır.
- Düzenli Enerji Tüketimi Kontrolü
Birimimizde görev yapan elektrik mühendisi personelimiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından 2018 yılında eğitimini tamamlayarak "Enerji Yöneticisi Sertifikası" almıştır.
Bu doğrultuda 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu uyarınca bir önceki yıla ait enerji tüketim verilerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının internet sitesi https://enverportal.enerji.gov.tr üzerinden Bakanlığa raporluyoruz.
- Yenilenebilir Enerji Kullanımı
Kampüslerimizin konumuna göre yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya özen gösteriyoruz.
Sümer Kampüsü'nde yer alan ve çatı alanları uygun olan binalara güneş enerjisi panelleri yerleştirerek güneş enerjisi panellerini elektrik enerjisine dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Mimarsinan Yerleşkemize rüzgar türbini yerleştirerek rüzgar enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmeyi hedefliyoruz.
- Teknik Cihazlar
Üniversitemizde kullanılan elektrikli cihazların yüksek verim ve uzun ömürlü olmasını sağlamak için elektrik sisteminin harmonik izlemesi periyodik olarak yapılmaktadır. Sistemde herhangi bir arıza olması durumunda müdahale edilerek sistemin bakım ve onarımı yapılır.
Bina tasarımı ve projelendirme aşamasında, binada kullanılacak cihazların (ups, frekans konvektörü vb.) standartlara uygunluğuna dikkat edilmekte, buna göre proje ve cihaz teknik özellikleri oluşturulmaktadır.
2- Su Yönetimi
- Su Tasarrufu Uygulamaları
Sensörlü ve perlatörlü lavabo bataryaları
Kampüste su tasarrufu sağlayabilmek için lavabolarda sensörlü bataryalar kullanılmaktadır. Ayrıca batarya uçlarında perlatörler kullanılmakta ve suyun basıncı ayarlanarak optimum seviyede kullanılması sağlanmaktadır.
Pisuarlar ve Klozetler
Kampüs tuvaletlerindeki klozetlerde çift düğmeli rezervuar sistemi kullanılmakta. Erkek tuvaletlerinde yer alan pisuarlarda rezervuar suyu kullanımı sensörler tarafından aktif hale gelmektedir.
Sensörlü pisuarlar
Çift faz rezervuar sistemli klozetler
- Doğal Kaynakların Kullanımı
Kampüs içerisinde 3 adet yer altı kuyusu bulunmaktadır. Peyzaj sulama buradan çıkarılan su ile sulanmaktadır. Bu sayede şebeke suyunun kullanılması engellenmiş olur. Ayrıca kampus peyzaj sulaması özellikle yaz aylarında geceleri yapılmakta olup, buharlaşmanın önlenmesi amaçlanmaktadır.
3- Peyzaj Uygulamaları
Kampüsümüzde çoğunlukla çok az suya ihtiyaç duyan karaçam ve akasya ağaçları yer almaktadır. Boş alanlara da yine az suya ihtiyaç duyan çam ağaçları dikilmiştir.
- Atık Suların Ayrıştırılması
Kanalizasyon ve yağmur suyu hatları kampüs altyapısında ayrılmıştır. Bu doğrultuda çevreye daha az zarar verilmesi hedeflenmektedir. Yeni bina giderlerinin bu hatlara bağlanması amaçlanmaktadır. Öte yandan binalarımızda bulunan laboratuvarlarda giderler üzerinde filtrasyon uygulamaları yapılarak olası zararlı atıkların su ile karışması mümkün olduğunca engellenmektedir.
- Gri Su Sistemi
Suyun geri dönüşümü için kampüste gri su sistemi kullanılmaktadır ve geri kazanılan su tuvalet sifonlarına verilmektedir.
- Sulama Tesisat Bakımı Onarımı
Otomatik sulama sistemiyle sulaması yapılan yeşil alanların tesisat arızaları düzenli olarak kontrol edilmekte olup, arızalanan tesisatların onarımı ve bakımı yapılarak sistemde oluşacak aksaklıkların önüne geçilmektedir.