Sümer Kampüsü
Sümer Kampüsü, Türkiye’nin ilk ve en büyük Sanayi tesisleri arasında yer alan Kayseri Sümerbank Bez Fabrikası yerleşkesinin 2012 yılında AGÜ’ye tahsisiyle birlikte, kampüs açık ve kapalı alanlarında yapılan çalışmalar neticesinde günümüzdeki nezih haliyle hem üniversiteliler hem de kentte yaşayanlar tarafından kullanılmaktadır.
Kampüs alanında planlama, projelendirme ve yeni yapı, restorasyon, bakım-onarım işleri ve yeniden işlevlendirme çalışmaları Başkanlığımız tarafından sürdürülmektedir. Alanın tarihi öneminden ve tescilli olmasından dolayı tüm proje ve yapım işleri Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir.
AGÜ “toplumsal fayda” üretmeye odaklanan eğitim ve araştırma yaklaşımıyla yeni bir üniversite modeli geliştirmektedir. Bu yaklaşım, bir arada düşünmeye, tartışmaya ve üretmeye olanak sağlayan mekanlara ihtiyaç duymaktadır. Bu çerçevede AGÜ, birbiri ile iletişim içinde derslikler, atölyeler, laboratuvarlar ile kütüphane ve sosyal alan kullanımlarının yeniden tanımlandığı “açık kampüs” düzeninde yapılanmayı ilke edinmiştir.
Bahsi geçen bu ilkeler doğrultusunda Rektörlük, İdari ve Derslikler Binası, Sümer Kampüsü’nde yapımını gerçekleştirdiğimiz ilk bina olmuş ve 2014 yılında hizmet vermeye başlamıştır. 1964 yılında yapılmış tescilsiz Pamuk Ambarı binasının strüktürünün korunmasıyla ve buna bağlantılı diğer bölümlerle bütünlük kazanan bina toplam 15.000 m2’lik kapalı alana sahip olmuştur.
Resim 1: Rektörlük, İdari ve Derslikler Binası
Resim 2: Rektörlük, İdari ve Derslikler Binası B Blok (Pamuk Ambarı Strüktürü)
Resim 3: Rektörlük, İdari ve Derslikler Binası C Blok (Akasya ağacının yapı alanı içerisinde korunması)
2016 yılında ise, tarafımızca Büyük Ambar Binası ile İtfaiye ve Büro Binalarının restorasyon işlemleri tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. Büyük Ambar Binasında, atölye, derslik, ofis ve yemekhane alanları yer almakta olup, İtfaiye ve Büro Binalarında ise öğrenci merkezi, restoran ve ofis alanları gibi farklı işlevler yer almaktadır.
Resim 4: Rektörlük, İdari ve Derslikler Binası / Büyük Ambar Binası
Resim 5: Büyük Ambar Binası Doğu Cephesi
Resim 6: Büyük Ambar Binası Güneybatı Cephesi
Resim 7: İtfaiye ve Büro Bina Cephelerinden Bir Bölüm
Resim 8: Büro Binası
Kampüs açık alan planlaması yapılırken, açık spor alanlarının yanı sıra bir de 900 m2 büyüklüğünde Fitness Binası yapılmıştır.
Resim 9: Fitness Binası
Üniversitemiz fakültelerinin laboratuvar ihtiyacını karşılamak için 2018 yılında 5000 m2 büyüklüğünde, kampüste yeni bir Laboratuvar Binası yapılmıştır.
Resim 10: Laboratuvar Binası
Kampüs alanında yer alan en kapsamlı restorasyon projesi ise 35.000 m2 alanı ile Ana Fabrika Binası’dır. Planlama ve projelendirme aşamaları titizlikle çalışılmış olup, yapım işi belirli etaplamalarla devam etmektedir. Bir bölümü ise derslik ve ofis alanları olarak hizmete açılmıştır.
Resim 11: Ana Fabrika Binası 1. Etap’tan bir bölüm